Vedenie hencovských spoločností chce v budúcnosti štrajkom predchádzať

28.09.2010 Vranov nad Topľou

Hencovce 28. septembra (TASR) - Manažment textilných spoločností Kali Agro a SLO. VI so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou), v ktorých prebehol na sklonku augusta ostrý štrajk za zlepšenie pracovných podmienok ...
Riaditeľ obidvoch firiem Ondrej Milčo si myslí, že o požiadavkách pracovníkov by sa malo komunikovať za rokovacím stolom a nie prostredníctvom nátlakových akcií.
"Dôvody, prečo sa ostrý štrajk uskutočnil, nechcem spätne rozoberať, vieme ich pomenovať, ale nechceme sa k nim vracať.
Do budúcnosti urobíme všetko preto, aby takáto situácia už nevznikala, tú istú snahu požadujeme aj zo strany odborov, " uviedol pre TASR Milčo.
Na otázku, prečo sa manažment počas ostrého štrajku nevyjadroval pre médiá, poznamenal, že vedenie nechcelo dráždiť verejnosť rôznymi vyhláseniami, prioritou sa v tom čase stala podľa jeho slov snaha o vyriešenie štrajku, čo sa nakoniec podarilo.
K ostrému štrajku sa v týchto dňoch vyjadrila prostredníctvom tlačového komuniké aj talianska rodina Vignoni, ktorá vlastní obidve hencovské spoločnosti. Vo vyhlásení tvrdí, že udalosti z augusta tohto roka neprispievajú k zlepšovaniu vzťahov medzi štátom a podnikmi, ktoré chcú prinášať zo zahraničia finančné a hospodárske zdroje, znižovať nezamestnanosť a zvyšovať životnú úroveň občanov.
Viac ako 300 zamestnancov spoločností Kali Agro, s. r. o. , a SLO. VI, s. r. o. , vstúpilo do ostrého štrajku 24. augusta. Odbory po niekoľkých predošlých neúspešných rokovaniach, kedy požadovali 2-% nárast platov a zavedenie vyplácania variabilných zložiek mzdy, vo svojich požiadavkách pritvrdili. Požadovali celoplošné navýšenie miezd o 50 eur mesačne. Počas rokovaní so zástupcom zamestnávateľa sa im 30 augusta podarilo v Bratislave dospieť k dohode.
Na základe nových pracovných podmienok sa každému zo zamestnancov obidvoch hencovských spoločností zvyšuje mzda o 20 eur. Do obdobia, kým sa nastavia nové výkonnostné normy, zároveň dostanú prémiu vo výške 15 eur. Ďalšie zvýšenie platov do sumy 50 eur bude viazané na dochádzku. Tolerujú sa dve absencie z akéhokoľvek dôvodu, pri tretej sa táto časť mzdy kráti na 8 eur, za štyri a viac dní nebude vyplatená vôbec.
Milčo dnes pre TASR poznamenal, že podozrenia odborov o nezákonnom zamestnávaní nových ľudí počas trvania ostrého štrajku sa na základe vykonanej kontroly inšpektorátu práce nepotvrdili. "Obvinenia sa skúmali, disponujeme však rozhodnutím, že sme počas štrajku nezamestnávali žiadnych iných zamestnancov, čiže Zákonník práce nebol porušený, " uzavrel Milčo.
 

Vyberte región